
Pekka Vainio
Oikeustieteen kandidaatti, Master of Legal Theory, Kauppatieteen lisensiaatti
Lue lisää aiheesta

Milloin ja mihin osakassopimusta tarvitaan? Kaikkiin osakeyhtiön omistajien keskinäisten suhteiden sääntelytarpeisiin ei voida varautua osakeyhtiölaissa eikä yhtiöjärjestyksessä. Osakassopimuksella omistajien suhteita sen sijaan on mahdollista säännellä varsin joustavasti. Osakassopimuksen tarkoitus Osakassopimus on osakeyhtiön omistajien välinen sopimus. Sillä säännellään omistajien keskinäisiä suhteita…

GF Money ei lunasta sijoittajien osakkeita – toimistomme etsii asiaan ratkaisua
Taustaa GF Money Consumer Finance Oy:n toiminnasta GF Money Consumer Finance Oy (entinen Lainasto Oy) on noussut uutisotsikoihin viime kuukausien aikana. Koronapandemian ja tätä seuranneen korkokattosääntelyn myötä GF Money on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin, jotka on sälytetty piensijoittajien kannettavaksi. Yhtiö on…

Yrittäjän vastuu osakeyhtiön konkurssissa
Yrittäjän vastuu osakeyhtiön konkurssissa Kun osakeyhtiö on maksukyvytön eikä se enää pysty maksamaan velkojaan niiden erääntyessä, voidaan yhtiö asettaa konkurssiin. Konkurssiin asettaminen tapahtuu käräjäoikeudessa joko osakeyhtiön oman konkurssihakemuksen tai yhtiön velkojan konkurssihakemuksen seurauksena. Yrittäjän vastuut osakeyhtiön konkurssipesän hoitamisessa Konkurssiin asettamishetkellä…

Takaisinsaanti konkurssipesään
Takaisinsaanti konkurssipesään - älä hyväksy takaisinsaantivaatimusta vastaamatta Tässä blogissa kerromme takaisinsaannista konkurssipesään. Takaisinsaanti konkurssipesään ja takaisinsaantivaatimusten esittäminen ovat varsin yleisiä toimenpiteitä konkurssiasioissa. Suomessa asetetaan vuosittain konkurssiin yli 2000 yritystä, ja takaisinsaantiasioiden selvitys kuuluu osaksi pesänhoitajan tehtäviä. Näin ollen myös takaisinsaantivaatimuksia…

Kannattaako holdingyhtiön perustaminen?
Mediassa nostetaan aina keväisin esille, kuinka pörssiyhtiöiden henkilöomistajien pääomatuloverot jäävät pieniksi, koska he hallinnoivat omaisuuttaan holdingyhtiöidensä välityksellä. Onko siis todellakin niin, että varakkaat suvut pystyvät ”kiertämään” veroja? Ja mikä vielä tärkeämpää, voitko sinä hyödyntää tätä samaa keinoa omassa toiminnassasi? Mikä…

Aiomme edustaa vahingonkärsijöitä isännöintikartellijutussa
Isännöintikartellin olemassaolo on vielä epäily ja tutkinnan alla. Jos kartellin olemassaolo vahvistuu, aiomme edustaa kartellista vahinkoa kärsineitä taloyhtiöitä. Osaamisemme isännöintikartelliasian hoitamiseen on vahvaa ja prosessi satojen asiakkaiden hoitamiseen on kunnossa Asianajotoimisto Heikkilä & Co aikoo edustaa isoa joukkoa isännöintikartelliasiassa korvauksia…

Edustimme menestyksekkäästi vahingonkärsijöitä asfalttikartellissa
Edustamillemme kunnille ja kaupungeille miljoonien korvaukset asfalttikartelliasiassa Asianajotoimisto Heikkilä & Co edusti menestyksekkäästi yhdeksää kuntaa ja kaupunkia asfalttikartellin korvausvaatimuksissa, ja auttoi niitä saamaan vahingonkorvausta, viivästyskorkoja ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä miljoonia euroja vuonna 2016 päättyneessä mittavassa oikeudenkäynnissä. Asfalttikartelliasiassa oli kyse palveluiden ylihinnoittelusta.…

Yritysjärjestelyjen rahoitus
Toimistomme tarjoaa käyttöönne laajat ja hyvät rahoittajasuhteet ja lähes 30 vuoden kokemuksen yrityskaupan, sukupolvenvaihdoksen ja yritysjärjestelyn rahoituksesta. Mikäli siis rahoituksen hankkiminen tai saaminen on ongelma tai tarvitsette apua rahoituksen suunnittelussa, kääntykää puoleemme. Yrityskaupan, sukupolvenvaihdoksen tai yritysjärjestelyn rahoitus Rahoituksen ammattilaisen apua…

Vapaaehtoinen konkurssi vai konkurssi velkojan hakemana – vaikutus uuden yrityksen perustamiseen
Konkurssi on yrityksen maksukyvyttömyysmenettely, jossa yritystoiminta ajetaan alas ja yrityksen omaisuus käytetään velkojen maksamiseen. Konkurssiin voi päätyä joko itse haetun vapaaehtoisen konkurssin kautta tai velkojan hakemana. Velkoja on siis se yhtiö, jolle maksuvaikeuksissa oleva yritys on velkaa. Tässä blogitekstissä käyn…

Konkurssilain korona-ajan muutos yritysten suojaksi 31.1.21 saakka
Miten konkurssilain muutos suojaa maksuvaikeuksissa olevia yhtiöitä tammikuuun loppuun 2021 saakka? Konkurssilaissa luetellaan kriteerit, joiden täyttyessä velkoja voi hakea velallisyhtiön konkurssiin, jos maksua erääntyneelle saatavalle ei saada. Koronatilanne ajoi monet yritykset taloudelliseen ahdinkoon, minkä vuoksi konkurssilain edellytyksiä velkojan konkurssihakemukselle tiukennettiin…

Liian alhainen hinta tarjouksen hylkäämisen perusteena
Mitä tehdä, kun hankintayksikkö hylkää annetun tarjouksen poikkeuksellisen alhaisena? Tai entä silloin, kun tarjouskilpailun voittaneen tarjoajan tarjous vaikuttaa hinnaltaan niin alhaiselta, että se vääristää kilpailua eikä voittanut tarjoaja todennäköisesti mitenkään voi suoriutua kilpailutuksen kohteena olevasta tehtävästä tarjouksessaan ilmoittamalla hinnalla? Ensimmäisenä…

Edustimme menestyksekkäästi satoja vahingonkärsijöitä Wincapitan pyramidihuijauksessa
WinCapita -petoksessa edustimme satoja vahingonkärsijöitä Monilta suomalaisilta yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä huijattiin joitakin vuosia sitten kymmeniä miljoonia euroja ns. WinCapita-petoksessa. Sen jälkipuinnissa Asianajotoimisto Heikkilä & Co edusti suurta osaa vahingonkärsijöistä, yhteensä yli neljääsataa asianomistajaa. Tässä blogikirjoituksessa kerromme, mikä WinCapita -huijaus oli…

Miten yritysperintää kannattaa hoitaa koronan aikana?
Tässä blogissa käsittelen nimenomaan yritysperintää, koska kuluttajaperintä on paljon säännellympää. Yritysperinnän yleiset lainalaisuudet Jouduin ja pääsin mukaan perintämaailmaan nuorena lakimiehenä jo 1990 -luvun alun suuren laman aikana. Peli oli silloin raakaa ja jälki usein rumaa. Tietyt lainalaisuudet jäivät silloin takaraivoon…

Voiko yrityssaneeraus pelastaa koronasta kärsivän yrityksen?
Yrityssaneeraus ja korona-aika Käsittelen tässä blogissani yrityssaneerausta ja koronaa sen laukaisevana tekjänä. Koronavirus ja sen seuraukset vaikuttavat vääjäämättä yritysten talouteen: tehtyjä tilauksia perutaan, olemassa olevia sopimuksia puretaan tai niiden allekirjoittamista siirretään. Myös kuluttajat tekevät koko ajan valintoja, ostaako vai ei…

Onko koronavirus peruste purkaa sopimus tai perua hyväksytty tilaus?
Monessa yrityksessä on jo tehty tai tehdään parhaillaan nopeita päätöksiä koronaviruksen takia. Tehtyjä tilauksia perutaan. Olemassa olevia sopimuksia puretaan tai niiden toteuttamisesta pidättäydytään toistaiseksi. Yksi asia on varmaa jokaisessa perumis- ja purkupäätöksessä. Joltakin osapuolelta jää rahat saamatta ja taloudellista vahinkoa…

Mikä on aiesopimus?
Aiesopimus on erittäin käyttökelpoinen sopimustyyppi mm. yrityskauppatilanteessa. Siitä käytetään usein myös englanninkielistä lyhennettä LOI (letter of intent). Aiesopimuksen tarkoituksena on luoda puitteet luottamuksellisille neuvotteluille, joiden tarkoitus on johtaa yrityskauppaan (joko osakekauppaan tai liiketoimintakauppaan). Yrityskauppatilanne on yleensä erittäin sensitiivinen erityisesti myyjäosapuolelle,…

Työt loppuivat – mitä työsuhteille tapahtuu?
Monilla aloilla on tavanomaista, että tarjolla olevan työn määrä vaihtelee. Tämä korostuu etenkin suhdanneherkillä aloilla, kuten rakennusalalla, jossa työvoiman tarpeen määrä saattaa vaihdella hyvinkin voimakkaasti tarjolla olevien töiden mukaan. Toimialasta riippuen myös vuodenajat vaikuttavat työvoiman tarpeeseen. Lisäksi yrityksen käyttöönottamat uudet…

Onko nyt oikea aika tehdä yrityskauppa?
Tätä kysymystä miettii varmaan lähes jokainen yrittäjä jossakin vaiheessa. Viimeistään silloin, kun eläkepäivät alkavat häämöttämään. Milloin sitten on oikea aika? Ei ole vain yhtä oikeaa aikaa myydä yritys, mutta tässä voisi olla muutamia vinkkejä asian pohtimiseen: silloin, kun yritys on…

Onnistunut perintä – Tunnista yrityksesi piilevän riskin velallinen ja ryhdy toimiin
Mikä on piilevän riskin velallinen? Jo joka 12 vastaantulija on menettänyt luottotietonsa. Yrityspuolella tilanne on hyvin samanlainen. Nämä riskiasiakkaat voi kuitenkin helposti tunnistaa julkisista maksuhäiriömerkinnöistä. Ongelmat näkyvät julkisena merkintänä vasta kuukausien kuluttua sen jälkeen, kun yritysasiakas on jo ajautunut taloudellisiin…

Kuntotarkastuksen ja kuntotutkimuksen merkitys kiinteistökaupassa
Kuntotarkastus suoritetaan yhä useamman kiinteistökaupan yhteydessä. Sen tavoitteena on tuottaa puolueetonta tietoa tarkastettavan kohteen kunnosta ja siitä minkälaisesta kohteesta kauppaa tehdään. Kuntotarkastus kertoo kohteen yleiskunnosta, korjaus- ja huoltotarpeista, rakennuksen yksilöllisistä riskipaikoista ja virheistä, jotka voidaan havaita pintatarkastuksessa. Kuntotarkastusraportti perustuu kohteesta…

Osakkaan kuolema ja toimintakyvyttömyys
Yhtiön osakas joutuu onnettomuuteen. Hän ei kuole, mutta yhtiön asioista hän ei enää pysty päättämään, sillä toimintakyky on menetetty osittain tai kokonaan. Tilanne saattaa olla tilapäinen tai jatkua pitkään. Mitä tapahtuu yhtiön asioille ja kuka niistä päättää – vai päättääkö…

Osakevaihto helpottaa yritysjärjestelyjä
Otsikosta tulee ensimmäisenä mieleen (ainakin maallikolle) tilanne, jossa henkilöt A ja B vaihtavat jotain osakkeita keskenään, vaikkapa Keskon osakkeita Nokian osakkeisiin. Vero-oikeudessa sillä tarkoitetaan yleensä järjestelyä, jossa osakeyhtiö hankkii toisen osakeyhtiön osakkeita niin paljon, että se saa äänivallan ko. yhtiössä.…

Asiakkaani meni nurin! Minne katosivat myymäni tavarat?
Asiakkaan konkurssi tulee usein yllätyksenä. Harva meistä on osannut siihen varautua, vaikka merkkejäkin on saattanut jo olla ilmassa. Kun konkurssi tulee eteen, yhtiölläsi saattaa olla huomattavat saatavat konkurssiin asetetulta (velallis)yhtiöltä. Jos et saa suoritusta saatavallesi, saattaa omakin yhtiösi ajautua taloudellisiin…

Uusi liikesalaisuuslaki – osa III
Salassapitosopimusten käyttö on jatkossakin välttämätöntä Uudella liikesalaisuuslailla ei ole rajoitettu salassapitosopimusten tekoa. On tärkeää, että salassapitosopimuksia voidaan käyttää jatkossakin, sillä sopimukset ovat aivan keskeinen keino liikesalaisuuksien suojaamisessa. Salassapitosopimuksia tehdään lähes kaikilla aloilla ja ne koskevat nykyään johdon ja asiantuntijoiden lisäksi…

Uusi liikesalaisuuslaki – osa II
Käsitteet yhdenmukaisiksi ja lisää seuraamuksia salassapitosopimusten rikkomistilanteisiin Uusi liikesalaisuuslaki yhdenmukaistaa meillä voimassa olleet, useat samaa asiaa tarkoittavat käsitteet liikesalaisuuskäsitteeksi. Aikaisemmin eri laeissa on käytetty eri käsitteitä kuten liike- ja ammattisalaisuus, ammatti- ja liikesalaisuus, liikesalaisuus ja yrityssalaisuus. Liikesalaisuuden määritelmä kattaa myös…

Riskit hallintaan oikeusturvavakuutuksella
Uuden yrittäjän kannattaa heti ensitöikseen huolehtia oikeusturvavakuutuksesta. Oikeusturvavakuutus voi monessa tilanteessa pelastaa yrityksen suurilta ylimääräisiltä kustannuksilta. Yrityksen sisällä tai muiden toimijoiden kanssa erimielisyyksiä voi syntyä esimerkiksi työsuhdeasioista tai sopimusten tulkinnasta. Kun erimielisyydet menevät niin pitkälle, että on tarpeellista ottaa yhteyttä…

Uusi liikesalaisuuslaki – osa I
Parempaa suojaa yrityksille – älä silti unohda salassapitosopimuksia Uudella liikesalaisuuslailla pantiin täytäntöön EU:n liikesalaisuuksien suojaamista koskeva direktiivi. 15.8.2018 voimaan tullut liikesalaisuuslaki säätää elinkeinotoimintaan liittyvien liikesalaisuuksien ja teknisten ohjeiden suojasta. Liikesalaisuuslaki kokoaa hajallaan olevan sääntelyn liikesalaisuuksista, tuo selkeyttä ja toimii yleislakina…

Aika on rahaa yritysperinnässä
”Hyvän asiakkaan maksusuoritukset alkoivat ensin viivästyä ja sitten muutama isompi saatava jäi kokonaan tulematta. Ensin ei suuremmin huolestuttu, koska asiakas oli luotettu yhteistyökumppani. Periminen tuntui rahtusen kiusalliseltakin, koska yhteistyöllä oli pitkä historia. Kun sitten perintätoimiin ryhdyttiin, huomattiin asiakkaan olevan syvissä…

EU:n yleinen tietosuoja-asetus koskee jokaista toimivaa yritystä
Voimaantulon siirtymäaika päättyy 25.5.2018 - Rikkomuksista voi seurata tuntuva sakko Tietosuoja perusoikeutena Henkilötietojen kerääminen laajoina massoina ja niiden hyödyntäminen on tehokkaan digitaalisen tiedonkäsittelyn ja halvan muistikapasiteetin aikana helpompaa, edullisempaa ja näin kannattavampaa kuin koskaan aikaisemmin. Lukuisat päivittäin suorittamamme toimet jättävät…

Yrityssaneerauksesta apua yrityksen taloudellisiin vaikeuksiin?
Yrityssaneerauksella tarkoitetaan käräjäoikeuden päätöksellä aloitettavaa menettelyä, jonka tarkoituksena on tervehdyttää taloudellisissa vaikeuksissa olevan yrityksen jatkamiskelpoinen yritystoiminta ja saada aikaan velkajärjestely. Käräjäoikeus määrää menettelyä varten selvittäjän (yleensä asianajaja), jonka tärkeimpiin tehtäviin kuuluu saneerausohjelman laatiminen. Saneerausmenettely voidaan aloittaa, jos yritys on maksukyvytön…

Takauksesta puuttui yksi sana – maksunsaanti viivästyi vuosilla
Takaus on kelpo vakuus, mutta sen käyttö edellyttää huolellisuutta ja asiantuntemusta. Yritys oli vuokrannut toimitilat osakeyhtiölle. Vuokralaisyhtiön toimitusjohtaja allekirjoitti sopimuksen. Sen alalaidassa luki: ”Koska muuta vakuutta ei ole annettu, takaa sopimuksen allekirjoittaja henkilökohtaisesti tästä sopimuksesta aiheutuvat velvoitteet.” Tarkoituksena oli…

Yksinoikeuksia tarjolla – mutta vain nopeimmille
Yritys saa nimensä perustamisvaiheessa eli tilanteessa, jossa sen sisään rakentuva liiketoiminta on vasta ajatuksena liiketoimintasuunnitelmassa. Vuosien kuluessa yritys, sen liiketoiminta, palvelut ja tuotteet ovat voineet muuttua aivan toisiksi. Suojaako enää mikään sitä nimeä, josta yritys nyt tunnetaan tai niitä nimiä,…

Työntekijän työsuhteen päättäminen sairauden takia
Työntekijä oli toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa. Hän oli vapaa-ajallaan kaatunut moottoripyörällä ja loukkaantunut vakavasti. Työntekijä oli ollut useamman lääkärin hoidettavana. Työntekijän sairausloma oli jatkunut hieman yli vuoden, kun työntekijän työterveyslääkäri totesi, ettei henkilö voisi jatkaa entisen kaltaisessa rakennusmiehen työssä. Rakennusyrityksellä…

Mitä ulkomaantyöskentely tarkoittaa verotuksen näkökulmasta?
Yritysten kansainvälistymisen myötä suomalaisten tekemä ulkomaantyö on yleistynyt. Ennen ulkomaankomennusta ja sen aikana on huomioitava erilaisia asioita muun muassa verotuksen kannalta. Selvitettäviä asioita ovat esimerkiksi; pitääkö työntekijälle hakea työlupaa tai työviisumia tai mitä vero- tai sosiaaliturvavelvoitteita työntekijään kohdistuu ulkomailla sekä…

Miten siirtäisin omaisuuttani jälkipolvilleni verotehokkaasti?
Testamentti on hyvä keino perintöverosuunnitteluun, mutta omaisuuden lahjoittaminen lapsille jo elinaikana voi olla myös mahdollisuus pienentää verojen kokonaismäärää verrattuna siihen, jos koko omaisuus siirtyisi aikanaan lapsille perintönä. Lahjaveroa tulee tällä hetkellä maksaa lahjasta, jonka arvo on 4000 euroa tai sitä…

Milloin osakeyhtiön varojen nosto on palkkaa?
Aika ajoin nousee esiin kysymys siitä, milloin osakeyhtiöstä nostetut varat on katsottava palkaksi ja milloin kyse on jostain muusta, esimerkiksi osakaslainasta. Mikäli varojen nostolle ei ole hyväksyttävää syytä, saattavat velallisen epärehellisyyden tunnusmerkitkin täyttyä. Kyse voi myös olla osakeyhtiölain mukaisesta laittomasta…

Hankintalaki muuttuu – uusia mahdollisuuksia PK-yrityksille?
Hankintalain uudistuksen taustalla ovat vuonna 2014 hyväksytyt hankintadirektiivit. Lähiviikkoina eduskunta saa eteensä hankintalain kokonaisuudistusta käsittelevän hallituksen esityksen. Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan viimeistään huhtikuussa 2016. Nykymuotoista hankintalakia on pidetty turhan vaikeaselkoisena ja muutoksilla haetaankin nimenomaan selkeyttä ja ymmärrettävyyttä hankintaprosessiin.…