Mitä pidempään odotetaan ennen konkurssimenettelyn aloittamista, sitä suuremmiksi velkojen korot ja kulut kasvavat samalla, kun yhtiön varallisuus hupenee. Kun velkoja hakee velallista konkurssiin, velkoja haluaa mahdollisimman kattavan suorituksen saatavalleen. Tällä voi olla myös henkilökohtaisia vaikutuksia yhtiön päättäjiin.
- Normaalitilanteessa hallitus tai päättäjät eivät vastaa yhtiön veloista. Konkurssin päätyttyä osa velasta voi jäädä kattamatta, ellei päättäjillä ole esimerkiksi omavelkaisia takauksia. Hallituksen jäsenet saattavat kuitenkin joutua vastuuseen yhtiön velkaantumisesta myös suoraan lain nojalla, jos he ovat menetelleet huolimattomasti. Velkoja saattaa konkurssimenettelyssä pyrkiä osoittamaan, että hallituksen jäsenet ovat menetelleet huolellisuusvelvoitteensa vastaisesti ja aiheuttaneet yhtiölle maksukyvyttömyyden. Tällainen väite voi johtaa hallituksen jäsenten henkilökohtaiseen vastuuseen yhtiön veloista. Muun muassa hallituksen passiivinen suhtautuminen velkaantumiseen voi puhua vastuun syntymisen puolesta.
- Hallitus välttää henkilökohtaisen vastuun todennäköisemmin, kun se tekee päätöksen vapaaehtoisen konkurssihakemuksen jättämisestä. Jättämällä vapaaehtoisen konkurssihakemuksen velallisyhtiön hallitus voi osoittaa toimineensa vastuullisesti ja puuttuneensa ylivelkaantumistilanteeseen ennen kuin se pääsi pahemmaksi. Konkurssihakemus kannattaa siksi tehdä ennen kuin yhtiöstä tulee niin ylivelkainen, että joku velkojista hakee konkurssia.
- Avoimessa yhtiössä ja kommandiittiyhtiössä konkurssin lykkäämistä kannattaa välttää jo siksi, että yhtiömiehillä on henkilökohtainen vastuu yhtiön veloista. Jos yhtiö toimii tappiollisesti, velkaa kertyy lisää. Ei siksi ole mielekästä odottaa, kunnes velkoja tekee konkurssihakemuksen.
Velallisyhtiö voi hakeutua konkurssiin, kun se on maksukyvytön eli ei pysty vastaamaan veloistaan. Konkurssihakemus on vapaamuotoinen, mutta käytännössä siinä on mainittava konkurssivaatimus, konkurssia hakevan yrityksen tunnistetiedot sekä konkurssin hakemisen peruste eli yhtiön maksukyvyttömyys. Velallisen hakemukseen on hyvä liittää erittely yrityksen omaisuudesta ja veloista sekä keskeisimpien velkojien yhteystiedot. Tuomioistuin päättää konkurssihakemuksen pohjalta, aloitetaanko konkurssimenettely.
Kun velallisyhtiö itse hakee konkurssia, maksukyvyttömyyden perusteeksi riittää yleensä, että yhtiö ilmoittaa hakemuksessa olevansa maksukyvytön. Velallisen omaan ilmoitukseen maksukyvyttömyydestä luotetaan, eikä sitä tutkita samalla tavalla kuin velkojan vastaavaa väitettä. Poikkeuksellisesti tuomioistuin saattaa tiedustella velalliselta lisäselvitystä maksukyvyttömyysilmoitukselle. Käytännössä näin voi käydä, jos yrityksen toimittamista tiedoista on nähtävissä, että yritys ei ilmeisesti ole maksukyvytön.