Asuntokauppa tarkoittaa kaupankäyntiä asunto-osakkeilla ja niihin rinnastettavilla yhteisöosuuksilla, jotka oikeuttavat asuinhuoneiston omistamiseen. Silloin, kun kauppaan sisältyy maa-alue (tontti), puhutaan kiinteistökaupasta. Kiinteistökaupan tekeminen on muotovaatimuksiltaan tarkempaa kuin tavallinen asuntokauppa.
Asuntokauppaa säädellään asuntokauppalaissa (AsKL 23.9.1994/843). Asunto-osake on irtainta omaisuutta, joka antaa yhtiön osakerekisteriin merkitylle omistajalle sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Oikeuksista keskeisin on oikeus pitää tiettyä huoneistoa hallussa ja käyttää siihen liittyviä yhtiön tiloja. Velvollisuuksista keskeisin on velvollisuus yhtiövastikkeen maksamiseen.
Asunnon myyjä vastaa tiedoista, jotka voivat vaikuttaa ostajan ostopäätökseen. Kiinteistönvälittäjän käyttäminen ei poista myyjän vastuuta. Asunnosta annetuilla tiedoilla on merkitystä silloin, jos ostaja kaupan jälkeen ilmoittaa asunnon virheestä.
Käytetty asunto ei ole uusi. Lähtökohtaisesti käytetyn asunnon kaupasta on aina kysymys silloin, kun asunto on myyty vähintään kerran aiemmin. Vastaremontoitu asunto maksaa yleensä enemmän kuin sellainen, jossa asumisen jäljet näkyvät. Asuntojen myyntihinnoissa otetaan huomioon mm. asunnon kunto ja sijainti sekä taloyhtiöön mahdollisesti tulevat suuret remontit, jotka vaikuttavat yhtiövastikkeisiin.
Käytetyn osakehuoneiston myyjä on vastuussa asunnon virheistä kahden vuoden ajan. Erityistapauksissa, joissa myyjä on menetellyt törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti, vastuuaika voi pidentyä.