Skip to main content

Asunto- ja kiinteistökaupat: vastuut, virheet ja riidat

Myyjän vastuu asuntokaupassa »

Myyjän vastuu kiinteistökaupassa »

Omakotitalon myyjän vastuu »

Piilevä virhe asuntokauppa »

Taloyhtiöt ja osakkaat: suhteet, vastuut, riidat ja hallinto

Asunnon haltuunotto »

Taloyhtiön vastuut ja velvollisuudet »

Osakkaan vastuut ja velvollisuudet »

Taloyhtiön hallituksen vastuut ja velvollisuudet »

Isännöitsijän vastuut ja velvollisuudet »

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksen muutos »

Rakentaminen ja urakointi: vastuut, riidat ja sopimukset

Rakennuttajan vastuu »

Rakentajan vastuu »

Urakoitsijan vastuu »

Urakkasopimus

Saamisten perintä

Kiinteistöjärjestelyt

Yhtiöjärjestyksen muutos »

Tontin lohkominen »

Yhteisomistuksen purku »

Pakkolunastus »

Määräalan lohkominen »

Tietoimitus »

Kiinteistöjuridiset sopimukset ja kaupat

Hallinnanjakosopimus »

Kiinteistön kauppakirja »

Rasitesopimus »

Määräalan kauppakirja »

Urakkasopimus

Muut sopimukset »

Vuokranantajan ja kiinteistökehittäjän palvelut

Vuokrasaatavaperintä »

Vastikesaatavaperintä »

Häätö »

Olemme asunto-, kiinteistö- ja rakentamispuolen juridiikkaan erikoistunut asianajotoimisto.

Asiakaskunnassamme on edustettuna laaja kirjo alan toimijoita, kuten asuntoa ostavat tai myyvät yksityishenkilöt, rakennusliikkeet, asunto-osakeyhtiöt, isännöintitoimistot, kiinteistönvälittäjät, rahoittajat, suunnittelijat, asiantuntijat sekä kiinteistösijoittajat.

Avustamme asiakkaitamme muun muassa rakennusten kosteus- ja homevaurioiden sekä sisäilmaongelmien vastuukysymysten selvittämisessä. Selvitämme esimerkiksi, onko virhe sellainen, josta sopimusosapuolten olisi tullut tietää vai onko kyseessä piilevä virhe.

Virheen seuraamukset ovat kiinteistö- ja asuntokaupassa samat eli hinnanalennus, vahingonkorvaus ja viime kädessä kaupan purkaminen. Kiinteistön kaupoissa esiintyviin virhetilanteisiin nähden kaupan purku asuntokaupassa on kuitenkin melko harvinainen seuraus. Kussakin tapauksessa kartoitamme myös oikean seuraamusvaihtoehdon.

Ota yhteyttä

Lakimiehemme palvelevat sinua asumisen, kiinteistöjen ja rakentamisen lakiasioissa.

Sirpa Otsola

Asianajaja, varatuomari

010 289 9402
sirpa.otsola@heikkilaco.fi

Lue lisää!

Pia-Maria Kulmala

Lakimies, OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

010 289 9410
pia-maria.kulmala@heikkilaco.fi

Lue lisää!

Kimmo Vainio

Osakas, asianajaja

010 289 9422
kimmo.vainio@heikkilaco.fi

Lue lisää!

Lue lisää aiheesta

remontin tekijän vastuu urakoitsijan vastuuAsuminen, kiinteistö ja rakentaminenBlogi
29.9.2021

Remontin tekijän vastuu

Remontin tekijän vastuu Onko sinunkin kotisi saanut uutta ilmettä viimeisen puolentoista vuoden aikana? Vai haaveiletko edelleen kylpyhuoneen uusista kaakeleista ja olohuoneen lattian päivittämisestä? Korona-aikana monet ovat intoutuneet uudistamaan kotiaan viihtyisämmäksi ja esimerkiksi monien rakennustarvikkeita myyvien liikkeiden hyllyt ovat huutaneet tyhjyyttään.…
OP-Pohjola-vakuutus-keskeytysvakuutus-ravintola-yritys-korvausAsuminen, kiinteistö ja rakentaminenBlogi
19.4.2021

OP – Pohjola Vakuutuksen ravintola-/baari-/yökerho-/majoitusalan yritysasiakkaiden oikeus keskeytysvakuutuskorvaukseen

Tässä blogissa taustoitan OP - Pohjolan keskeytysvakuutuksen korvauspäätösasiaa ja selkeytän, mitä ravintola-/baari-/yökerho-/majoitusyrittäjien kannattaisi tehdä asiassa. Hae korvausta avullamme. Korvaushakemus vakuutusyhtiöön 1.6.21 mennessä. Mistä on kyse OP - Pohjola Vakuutuksen keskeytysvakuutusten korvaus -asiassa? OP - Pohjola Vakuutus on viime aikoina ollut…
huoneiston ja asunnon hallintaanottoAsuminen, kiinteistö ja rakentaminenBlogi
14.4.2021

Huoneiston hallintaanotto – keino puuttua ongelmiin osakkaan kanssa

Huoneiston hallintaanotot lisääntyvät Huoneistojen hallintaanotto on yhä useammin noussut esiin isännöitsijöiden ja asunto-osakeyhtiöiden hallitusten jäsenten yhteydenotossa toimistoomme. Vaikuttaa siltä, että huoneistojen hallintaanotot tulevatkin lisääntymään tulevaisuudessa. Lisääntyneiden kyselyiden myötä päädyimme kirjoittamaan blogin, joka käsittelee huoneiston haltuunoton perusteita, sen prosessia ja kustannuksia.…
rakennuttajan-vastuu-asunnon-virheAsuminen, kiinteistö ja rakentaminenBlogi
17.3.2021

Uuden asunnon virhe ja rakennuttajan vastuu

”Ostin uuden asunnon rakennuttajalta. Nyt on selvinnyt, että kylpyhuoneesta puuttuu vedeneristys. Vuositarkastuskin tehtiin jo, ja kaiken piti olla kunnossa”. Kenen vastuu ja kuka korvaa? Asunnon virhe - Asuntokauppalain mukainen virhesääntely Asuntokauppalaissa on määritelty neljä uuden asunnon virhetyyppiä: yleinen virhe, tiedonantovirhe,…
Asuminen, kiinteistö ja rakentaminenBlogi
22.9.2020

Mikä avuksi, jos osakkaat vastustavat taloyhtiön välttämätöntä remonttia?

”Talo on kelvannut meille jo vuosikymmeniä ja siinä pystyy edelleen asumaan oikein hyvin.” ”Kyllä tämä minun aikani kestää, ei tässä vielä mikään kiire ole.” ”En voi ymmärtää, miksi 45 vuotta vanhaa taloyhtiötä pitäisi remontoida.” ”Nuoret ensiasunnon ostajat teettävät turhia korjauksia.”…
Asuminen, kiinteistö ja rakentaminenBlogi
8.11.2019

Asunnon yhteisomistuksen purkaminen

Yhteisomistussuhteet ovat toisinaan haastavia ja aiheuttavat riitaisuuksia liittyen yhteisen asunnon käyttöön, hoitoon tai kustannusten jakamiseen. Yhteisomistus voi olla joko määräosaista tai jaotonta Tyypillinen esimerkki jaottomasta yhteisomistuksesta on jakamaton kuolinpesä, jossa kukaan ei omista pesän esineistä mitään määräosaa vaan ainoastaan osuuden…
Asuminen, kiinteistö ja rakentaminenBlogi
20.9.2019

Voiko asunnon ostotarjouksen peruuttaa ilman kuluja?

Kilpailun kiristyessä ostajat tekevät asuntokaupoilla nopeita ostopäätöksiä. Erityisesti kasvukeskuksissa asunnot vaihtavat nopeasti omistajaa. Runsas kaupankäynti luo painetta markkinoille ja kysytyimmillä alueilla ollaan valmiita tarjoamaan jopa pyyntihintaa enemmän. Voiko ostotarjouksesta vetäytyä ilman kuluja, jos alkaakin kaduttamaan? Vai onko vastassa korvausvaatimus?  …
Asuminen, kiinteistö ja rakentaminenBlogi
7.6.2019

Mikä on salainen virhe ja kuka korvaa?

Salainen virhe eli piilevä virhe ja toisinpäin Kiinteistökauppaa säätelevän maakaaren mukaan kaupan kohteessa voi olla salainen virhe, jos kiinteistö poikkeaa merkittävästi siitä, mitä myydyn kaltaiselta kiinteistöltä voidaan kauppahinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen perustellusti edellyttää. Asuntokauppaa säätelevässä asuntokauppalaissa ei käytetä…
Asuminen, kiinteistö ja rakentaminen
6.2.2019

Kiinteistökaupan reklamaatio eli virheilmoitus

Koti ei ole välttämättömyyshyödyke – se on paljon enemmän. Asunnon ostaminen on yleensä suurin yksityishenkilön koko elämänsä aikana tekemä sijoitus. Suomessa kotitalouksien varallisuudesta noin kaksi kolmasosaa muodostuu asuntojen omistamisesta.  Kun uusi koti ei ole sellainen kuin toivoisimme sen olevan, petymme…
Asuminen, kiinteistö ja rakentaminen
6.11.2018

Sovitella vai eikö sovitella?

Läheskään kaikki juristin pöydälle päätyvät riidat eivät saavuta koskaan tuomioistuinta, koska suurimmaksi osaksi osapuolten väliset konfliktitilanteet saadaan sovittua. Toisinaan sovinto jää kuitenkin osapuolten ponnisteluista huolimatta saavuttamatta ja jompikumpi osapuolista tai ehkä kummatkin, haluavat saattaa asian tuomioistuimen ratkaistavaksi. Tuomioistuinlaitos on omalta…
Asuminen, kiinteistö ja rakentaminen
8.6.2018

”Hullun miehen vakuutus”

Varsinkin pienempien urakoitsijoiden kuulee puhuvan moisesta vakuutuksesta ja siitä, että se korvaa kaikki vahingot. Puhekielessä tarkoitetaan silloin vastuuvakuutusta, jonka ehdot on poimittu melko suoraan vahingonkorvauslaista ja jonka mukaisen korvauksen edellytyksenä on tuottamus. Toimittaessa omissa tiloissa tai asiakkaan luona joko yksin…
Asuminen, kiinteistö ja rakentaminen
4.5.2018

Onko energiatodistus turhaa byrokratiaa ja sääntelyä?

Useat yksityishenkilöt, jotka asuntokaupan yhteydessä törmäävät energiatodistukseen, pitävät sitä turhana, aikaa vievänä ja kustannuksia lisäävänä paperina. Kaikki alan ammattilaisetkaan eivät arvosta energiatodistusta, koska se perustuu laskennalliseen energiatehokkuuslukuun (E-luku), eikä todellisiin kulutuslukemiin. Energiatodistuksella mitataan rakennuksen eikä käyttäjien energiatehokkuutta. Osa kiinteistönvälittäjistä ajattelee…
Asuminen, kiinteistö ja rakentaminen
16.11.2017

Pinta-alavirheet tavallisia kiinteistökaupoissa

Valtioneuvoston päätös asuntojen markkinoinnista edellyttää, että kiinteistöä myytäessä on ilmoitettava huoneluku ja pinta-ala eriteltyinä asuintiloihin ja muihin tiloihin. Käytäntö kuitenkin vaihtelee ja usein myynti-ilmoituksissa huoneiston pinta-ala ilmoitetaan jopa huomattavasti oikeaa suuremmaksi. Ostaja saattaa maksaa varastotiloista asuinneliöiden hinnan. Rakentamista ja korjausrakentamista…
Asuminen, kiinteistö ja rakentaminen
7.3.2017

Asunto-osakeyhtiön osakkeen lunastaminen

KKO 2017:2, asunto-osakeyhtiön osakkeen lunastaminen Korkein oikeus arvioi ratkaisussaan 2017:2 sitä, miten asunto-osakeyhtiölain 2 luvun 4 §:n 1 momentissa tarkoitettu lunastuslauseke soveltuu tilanteeseen, jossa kaupan myötä uusille osakkaille siirtyy murto-osa huoneiston hallintaan oikeuttavista osakkeista osan jäädessä alkuperäiselle omistajalle. Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä…
urakoitsijan-vastuu-takuuajan-jälkeenAsuminen, kiinteistö ja rakentaminenBlogi
13.2.2017

Urakoitsijan vastuu virheestä takuuajan jälkeen – ulottuu myös alihankkijan toimintaan

Urakoitsijan vastuuta virheestä takuuajan jälkeen käsiteltiin aina korkeimmassa oikeudessa asti vuonna 2016. Päätös oli merkittävä, koska aikaisemmin ei ennakkopäätöstä urakoitsijan takuuajan jälkeisestä vastuusta ollut annettu. Päätöksen mukaan urakoitsijalla on vastuu myös takuuajan jälkeen tietyin edellytyksin, joita tässä blogissa käsitellään. Hallirakennusurakan…